Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku zaprasza do udziału w akcji „Nasze tradycje, nasze zwyczaje, nasze smaki”. – Znaleźliśmy się w sytuacji, której jeszcze niedawno nikt sobie nie wyobrażał. Z pewnością jest ona  wyzwaniem dla naszego dotychczasowego stylu życia. Przed nami Święta Wielkanocne. W tym roku mogą być one inne, bez wspólnych ceremonii w kościołach, bez wspólnego stołu świątecznego z udziałem najbliższych… Mając świadomość, jak bardzo to trudny dla wszystkich czas, chcielibyśmy zachęcić do wspólnych rozmów, refleksji i… „wspólnego” gotowania – informują organizatorzy.

Pomocne w tego inicjatywie będą mobilne technologie. – Porozmawiajmy ze swoimi dziadkami, rodzicami o ich historii. Niech opowiedzą nam, jak sobie radzili w najtrudniejszych czasach. Nasi dziadkowie przeżyli wojnę i pierwsze  lata powojennej biedy. Mogą zatem przypomnieć jakim darem był kawałek chleba. Nasi rodzice z kolei pamiętają dobrze czasy pustych półek w sklepach w czasach komunistycznych…. Zapiszmy nasze rodzinne wspomnienia. Przypomnijmy i odtwórzmy potrawy, którymi nasi najbliżsi żywili się w minionych dziesięcioleciach. Nauczmy się je gotować w naszych domach – zachęca Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.

Celem projektu jest przywrócenie szacunku prostym produktom i potrawom z nich powstającym. – To powód, dla którego zachęcamy wszystkich do udziału w akcji pod nazwą „Nasze tradycje, nasze zwyczaje, nasze smaki”. Podczas wspólnych, rodzinnych eksperymentów kuchennych zróbmy zdjęcia. Nakręćmy krótkie rodzinne filmiki ze wspólnego gotowania i pieczenia. Nie ograniczamy jednak akcji wyłącznie do jednego obszaru. Zachęcamy też do aktywności mieszkańców wielkopolskich gmin – zapewniają organizatorzy.

– Przysyłajcie nam swoje rodzinne opowieści, receptury i Wasze wyjątkowe sposoby na osiągnięcie najlepszych smaków – smaków powiatu poznańskiego. Pokażcie nam to na zdjęciach. Prześlijcie krótkie filmiki z Waszych wspólnych rodzinnych starań i kuchennych działań – zaprasza do udziału w akcji Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku. Projekt swoim patronatem objął starosta poznański. Partnerem akcji jest także Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna.

– Za Waszą zgodą najlepsze i najciekawsze receptury, zdjęcia i materiały filmowe zaprezentujemy w informacyjno-promocyjnych wydaniach  programów internetowych i telewizyjnych. Wykorzystamy je też w tworzeniu dokumentacji tradycji i dorobku kultury kulinarnej środkowej części Wielkopolski w rewitalizowanym Dworze w Skrzynkach, gdzie między innymi powstanie ośrodek takiej dokumentacji oraz działać będzie operator Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Najciekawsze relacje postaramy się wyróżnić w sposób  szczególny. Niech pozostanie to jednak póki co niespodzianką. Czekamy na Wasze zgłoszenia – zachęca organizator.

PDF icon Regulmin akcji

Korespondencję prosimy kierować na adres: polskaakademiasmaku@gmail.com