Szanowni Państwo,

W dniu 29.04.2020 r. na konferencji prasowej Premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że od 06.05.2020r. będzie możliwość otwarcia żłobków i przedszkoli, nie konsultując jej ze stroną samorządową. Gmina Dopiewo nie zdecyduje o otwarciu przedszkoli i żłobków, dla których jest organem prowadzącym wcześniej aniżeli przed poznaniem reżimu sanitarnego który ma zostać określony w najbliższych dniach.

Nie mniej jednak prowadzimy działania mające na celu przygotowanie do organizacji zajęć w żłobkach i przedszkolach w sposób zapewniający bezpieczne funkcjonowanie placówki i czekamy na bardziej szczegółowe wytyczne w zakresie standardów sanitarnych.

Poważnie traktując problematykę zagrożenia epidemicznego, uważam że samorządowe przedszkola i żłobki będzie można najwcześniej otworzyć w dniu 11.05.2020 r. Decyja w tej sprawie zostanie podjęta do czwartku 7 maja 2020 roku. O otwarciu prywatnych przedszkoli i żłobków decyduje prowadzący je organ.

Wójt Gminy Dopiewo
Adrian Napierała